Gânduri născute din pasiunea pentru chimie

 de ing. Pîrvan Adrian-Alexandru
Masterand în cadrul Facultății de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, UPB.  Master Materiale Compozite Avansate cu Destinații Speciale.  Membru activ în cadrul Secțiunii de Tineret a Societății de Chimie din România.

          Performanța se naște din pasiune și foarte multă muncă. Uneori ne descoperim pasiunile de la vârste foarte fragede, alteori ne învăluie din senin ca o ploaie torențială de vară.

            Nu aș fi ghicit niciodată că pentru mine chimia va deveni un interes aparte, un domeniu de care să nu mă pot ține departe. Chiar dacă încă din clasele primare am avut înclinație spre științele exacte și am realizat că posed o gândire algoritmică, am fost surprins să realizez în ce s-a transformat curiozitatea de a ști din ce sunt formate toate materialele care ne înconjoară și cum funcționează totul în jurul nostru.

           În primul an în care am studiat această disciplină, în Școala Generală nr. 5 “Gheorghe Magheru” din Caracal, m-am înscris la un concurs național de chimie. Mare mi-a fost mirarea când am fost clasat pe primele poziții, deși luasem contact cu noțiunile în urmă cu doar două luni. Am început apoi să realizez că pentru mine fenomenele chimice se prezintă ca niște povești ușor de urmărit, că reacțiile nu sunt altceva decât o înșiruire de evenimente în care protagoniștii nu sunt alții decât niște specii chimice foarte variate. Ambiția și efortul suplimentar depus an de an mi-au adus numeroase premii (distincții) în cadrul Olimpiadei Naționale de Chimie, precum și a altor concursuri din acest domeniu. A devenit o tradiție participarea la fiecare ediție a acestei olimpiade alături de cei mai buni elevi din țară, moment pentru care lucram intens, coordonat la fiecare pas de doamna Profesoară Valentina Ciulavu si doamna Profesoara Tomescu  Sorina , din cadrul Liceului Teoretic “Mihai Viteazul”. Am reușit să mă clasez pe poziții fruntașe, să obțin Mențiuni sau Premiu pentru cea mai bună lucrare practică.

        Latura aplicată, practică, a acestui domeniu a fost cea care mi-a menținut entuziasmul și motivația pentru cunoaștere. Lucrul în laborator a constituit dintotdeauna activitatea cea mai plăcută din școală și mai apoi din liceu, urmând să joace un rol important și după încheierea ciclului preuniversitar. Fiind pus în fața luării unei decizii vitale, alegerea facultății pe care să o urmez, s-a materializat ca unică opțiune Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor din cadrul Universității Politehnica din București. Am ales-o deoarece știam că o pregătire într-un domeniu ingineresc îmi va dezvolta o gândire orientată spre rezolvarea problemelor și găsirea soluțiilor, centrându-se totodată spre domeniile care mă interesau, Ingineria Chimică și Știința Materialelor, cu precădere a celor oxidice.

      Motivația, deciziile pe care le-am luat de-a lungul anilor și munca depusă, au stat la baza performanțelor realizate, dar acestea sunt doar câteva componente. Meritul este într-o oarecare măsură al tuturor persoanelor cu care am colaborat și de la care am învățat cea mai mare parte din lucrurile pe care le cunosc azi și care mă definesc ca persoană.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s